Zöld út az ökológiai gazdálkodáshoz

A mezőgazdasági termelés során a környezetkímélő anyagok, mint például a baktérium- és gomba alapú biotrágyák, termésnövelők használata a fenntarthatóság, valamint az élelmiszer-minőséggel szembeni elvárások szempontjából fontos követelmény.

Farmer hand and fresh young seedling on the fertile soil. Agriculture, organic gardening and ecology. Sprout growth in garden, close up view

A műtrágyák használatának csökkentésével szembeni elvárásoknak való megfelelés amellett, hogy csökkenti a környezet szennyezettségét, a termés mennyiségi és minőségi javulásához vezethet.

A megfelelő növénytermesztés feltételeit a kiváló tápanyag-gazdálkodás biztosítja.

A fő cél: az emberiség élelmiszer-szükségletének ellátása, de legalább ennyire fontos a fenntarthatóság is.

A műtrágyák előállítása rendkívül energiapazarló és környezetszennyező

A termesztés mennyiségi fokozásának egyik lehetősége ugyan a műtrágyák alkalmazása, de valóban ez a legjobb megoldás? Főleg a mostani energiaárrobbanás idején??

A kemikáliák használatával talajainkat, tulajdonképpen élettelen termesztőközegként használjuk. A műtrágyák – legalábbis bizonyos mértékű – biotrágyákkal való lecserélése, a mezőgazdasági termelés fenntartható fejlődési folyamatának egy fontos lépcsőjét jelentheti. A biotrágyák a kemikáliákkal szemben olyan hasznos mikroorganizmusokat tartalmaznak, melyek élettevékenységeiknek köszönhetően javul a légkör és a talaj meglévő tápelemeinek felszabadítása és felvétele.

Ezek a mikroorganizmusok – főként talajbaktériumok, bár nem kizárólag talajba juttatva – élettevékenységük által elősegítik a növények növekedését, fejlődését, összefoglaló néven növényi növekedést serkentő rizobaktériumoknak (PGPR) nevezzük őket.

Közvetlenül segítik a növekedést a tápelemek hozzáférhetőségének megteremtésével, mobilizálásával és ők maguk is a növény számára hasznos anyagcseretermékeket választanak ki: auxinokat, citokinineket, gibberellineket, antibiotikumokat.

Indirekt növényi növekedést serkentő hatásuk például, hogy a pathogén mikroorganizmusok kompetítorai.

Az általunk ajánlott biotrágya ezen elvárásoknak a legmesszebb menőkig megfelel, azokat a legfelsőbb fokon biztosítja, ezáltal mind mennyiségi, mind minőségi eredmények javulnak, amellett, hogy az unokáinktól kölcsönkapott Földet is óvjuk. A termesztési fenntarthatóságot, nemzeti kincsünket, a magyar földet pedig álláspontunk szerint csak ilyen módon tudja egy XXI. századi körültekintő, gondos Gazda biztosítani, mivel a termelés hosszútávon csak úgy fenntartható, ha nem csak a pillanatnyi haszonszerzés, hanem a környezet óvása, valamint a talajélet és talajvédelem is legalább annyira fontos.

Ezen cél eléréséhez a MICROBION® a helyes út és a legjobb választás!